Původní stránky

Směrnice ke stanovení výše úplaty za předškolní vzdělávání dítěte v MŠ


 

 

 

                   Směrnice č.1/2012/MŠ

 

 

Směrnice ke stanovení výše úplaty za předškolní vzdělávání dítěte v mateřské škole

 

 

Obsah:

                        Čl. 1    Úvodní ustanovení

                        Čl. 2    Plátci

                        Čl. 3    Výše úplaty

                        Čl. 4    Snížení úplaty

                        Čl. 5    Snížení úplaty v případě přerušení provozu

                        Čl. 6    Osvobození od úplaty

                        Čl. 7    Podmínky a způsob úplaty za předškolní vzdělávání

                        Čl. 8    Sankce při neplacení úhrady za předškolní vzdělávání

                        Čl. 9    Seznámení plátců s výší úplaty

                        Čl. 10 Přechodná a závěrečná ustanovení

 

Vydal:                       Základní škola a Mateřská škola, Pilníkov, okres Trutnov

Schválil:                    Mgr. Ilona Skořepová, ředitelka školy

Číslo jednací:            63/ 2012

Účinnost:                  od 3. 9. 2012

 

Zveřejnění: Směrnice bude umístěna na přístupném místě v mateřské škole

 

Ředitelka Základní školy a Mateřské školy, Pilníkov, okres Trutnov ( dále jen školy )

na základě ustanovení § 123 zákona č.561/2004 Sb., o předškolním, základním,

středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání ( školský zákon ) a § 6 vyhlášky MŠMT

č. 14/2005 Sb., o předškolním vzdělávání, ve znění pozdějších předpisů vydává

tuto závaznou směrnici, podle které bude příspěvková organizace vybírat úplatu

za předškolní vzdělávání v mateřské škole.

 

Čl. 1    Úvodní ustanovení

Tato směrnice stanoví výši úplaty za předškolní vzdělávání v mateřské škole (dále jen "úplata"), možnost snížení úplaty nebo osvobození od úplaty a podmínky splatnosti úplaty.

 

Čl. 2    Plátci

Úplatu za předškolní vzdělávání uhradí zákonný zástupce dítěte, které je do mateřské školy přijato a to i když do mateřské školy z jakéhokoliv důvodu nedochází.

 

Čl. 3    Výše úplaty

1) Měsíční výše úplaty nesmí přesáhnout 50% skutečných průměrných měsíčních neinvestičních nákladů právnické osoby vykonávající činnost mateřské školy, které připadají na předškolní vzdělávání dítěte v mateřské škole v uplynulém kalendářním roce.

2)  Ředitelka Základní školy a Mateřské školy, Pilníkov, okres Trutnov stanovila pro školní rok 2013/2014 úplatu za předškolní vzdělávání :

 a) ve výši 290,- Kč za dítě v celodenním provozu

 b) ve výši 193,- Kč, odpovídající 2/3 výše úplaty stanovené pro celodenní provoz, pro případy dětí v celodenním provozu, jimž je docházka do mateřské školy omezena nejvýše na 4 hodiny denně z důvodu pobírání:

- rodičovského příspěvku rodičem dítěte

- příspěvku při péči o blízkou nebo jinou osobu rodičem nebo prarodiče dítěte, popřípadě jinou osobou, která převzala dítě do péče nahrazující péči rodičů na základě rozhodnutí příslušného orgánu, a tuto skutečnost prokázal řediteli školy

 3) Stanovení výše úplaty pro další školní roky bude řešeno formou dodatku k této směrnici vydané ředitelkou školy, ve kterém bude uvedena změna ustanovení odstavce 2 tohoto článku směrnice.

 

Čl. 4    Snížení úplaty

1) Na základě písemné žádosti plátce doručené řediteli školy, ve které budou uvedeny důvody, proč plátce žádá o snížení úplaty za předškolní vzdělávání dítěte, může ředitelka školy v odůvodněných případech ve správním řízení rozhodnout o snížení, popřípadě o prominutí úplaty stanovené podle čl.3 této směrnice.

2) Při rozhodování o snížení popřípadě prominutí úplaty za předškolní vzdělávání bude ředitelka školy přihlížet zejména k tomu, zda se jedná o děti se sociálním znevýhodněním.

 3) Snížení nebo prominutí úplaty je platné od 1. dne kalendářního měsíce následujícího po kalendářním měsíci, ve kterém rozhodnutí ředitele o snížení nebo prominutí úplaty za předškolní vzdělávání nabylo právní moci.

 

Čl. 5    Snížení úplaty v případě přerušení provozu

1) V případě přerušení nebo omezení provozu mateřské školy, které je v kalendářním měsíci delší než 5 vyučovacích dnů, se úplata stanovená plátci podle Čl.3 směrnice za uvedený měsíc krátí v poměru odpovídajícímu počtu vyučovacích dnů přerušení nebo omezení provozu mateřské školy vůči celkovému počtu vyučovacích dnů v příslušném kalendářním měsíci.

 2) Stanovenou výši úplaty v případě přerušení provozu mateřské školy podle odst. 1 tohoto článku ředitelka školy pro plátce zveřejní na přístupném místě v mateřské škole - na nástěnce pro rodiče, a to nejpozději 2 měsíce před přerušením nebo omezením provozu mateřské školy, v ostatních případech neprodleně po rozhodnutí ředitelky školy o přerušení nebo omezení provozu.

 3) Pokud již úplata za příslušný kalendářní měsíc byla plátcem uhrazena, bude mu odpovídající výše úplaty vrácena v termínu dohodnutém se zákonným zástupcem.

 

 Čl. 6    Osvobození od úplaty

1) Dítě, které se začne v posledním ročníku MŠ vzdělávat od 1. září 2013 bude čerpat bezúplatnou docházku v období školního roku 2013/2014 (1. září 2013 až 31. srpen 2014)

2) Dítě, které se ve školním roce 2012/2013 poprvé vzdělává v posledním ročníku MŠ a pro školní rok 2013/ 2014 bude mít povolený odklad PŠD, vyčerpá bezúplatnou docházku do posledního ročníku MŠ 31. 12. 2013. Počínaje 1. lednem 2014 hradí úplatu za předškolní vzdělávání ve výši stanovené ředitelkou mateřské školy podle vyhlášky č.14/ 2005 Sb., o předškolním vzdělávání, ve znění vyhlášky č. 43/2006 Sb.

3) Dítě, které bude do posledního ročníku MŠ přijato až v průběhu školního roku 2012/2013, popř. 2013/2014, bude mít nárok na bezúplatné vzdělávání po dobu 12 měsíců ode dne přijetí do MŠ.

V případě přijetí dítěte do posledního ročníku MŠ (např. nové přijetí v průběhu školního roku, změna školy z důvodu přestěhování dítěte apod.) sdělí zákonný zástupce dítěte formou čestného prohlášení dítěte řediteli školy, zda a po jak dlouhou dobu již bylo využito bezúplatné vzdělávání v posledním ročníku MŠ.

4) Nárok na osvobození od úplaty prokáže plátce předložením originálu nebo ověřené kopie písemného oznámení nebo rozhodnutí příslušného úřadu státní sociální podpory o přiznání sociálního příplatku nebo o přiznání dávky pěstounské péče.

 Výše uvedené ustanovení § 123 odst. 2 zákona č.561/2004 Sb. Se vztahuje na děti bez zdravotního postižení navštěvující MŠ zřizovanou státem, krajem, obcí nebo svazkem obcí. Děti se zdravotním postižením (ve smyslu § 16 odst. 2 školského zákona) se v posledním ročníku veřejné MŠ vzdělávají vždy bezúplatně.

 

 Čl. 7   Podmínky a způsob úplaty za předškolní vzdělávání

a) Úplata za kalendářní měsíc je splatná do 20 dne kalendářního měsíce v hotovostiu vedoucí učitelky mateřské školy, příkazem k inkasu z účtu plátce nebo složenkou. Termín úplaty je vždy alespoň 14 dní předem vyvěšen na nástěnce.

b) V případě, že úplata za předškolní vzdělávání nebude rodiči nebo zákonnými zástupci dítěte zaplacena v daném termínu, vyzvednou si rodiče nebo zákonní zástupci dítěte u vedoucí učitelky složenku k úhradě. Kopii zaplacené složenky předají rodiče nebo zákonní zástupci dítěte vedoucí učitelce mateřské školy nejpozději do 25.dne v měsíci.

c) Úplata za předškolní vzdělávání za měsíc červenec a srpen je splatná současně s úplatou za předškolní vzdělávání za měsíc červen.

d)  V případě, kdy byla přede dnem splatnosti plátcem uvedeným v Čl.6 odst. 2 této směrnice podána ředitelce školy žádost o osvobození od úplaty z důvodu uvedeného v  § 6 odst. 5 vyhlášky o předškolním vzdělávání, nenastane splatnost úplaty dříve než dnem, kdy rozhodnutí ředitelky školy o této žádosti nabude právní moci.

 

Čl. 8    Sankce při neplacení úhrady za předškolní vzdělávání

1) V případě, že úplata za předškolní vzdělávání složenkou nebude uhrazena ve stanovené lhůtě, dle Čl.3 této směrnice do 25.dne v uvedeném měsíci a nebude předložena kopie o zaplacení, nebude následující den dítě do mateřské školy přijato.

2) V případě, kdy rodiče nebo zákonní zástupci dítěte po předchozím písemném upozornění opakovaně neuhradí úplatu za předškolní vzdělávání, může ředitelka právního subjektu rozhodnout o ukončení předškolního vzdělávání dítěte.

 

Čl. 9    Seznámení plátců s výší úplaty

1) Tato směrnice bude zveřejněna a umístěna na přístupném místě v mateřské škole, kde se s ní mohou plátci seznámit.

2) Dodatky směrnice měnící ustanovení Čl.3 této směrnice pro následující školní roky budou zveřejněny a umístěny na přístupném místě v mateřské škole nejpozději do 30.června příslušného kalendářního roku.

3) V případě přijetí dítěte k předškolnímu vzdělávání v průběhu školního roku bude plátce seznámen se zněním této směrnice včetně dodatků ředitelky školy.

 

Čl. 10.   Přechodná a závěrečná ustanovení

1) Výše úplaty, která se vypočítává podle ustanovení jednotlivých článků této směrnice, se zaokrouhluje na celé koruny směrem nahoru.

2) Veškeré změny či dodatky k této směrnici musí být učiněny písemnou formou.

3) Tato směrnice nabývá platnosti dnem podpisu ředitelky školy a je účinná od 3. 9. 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

V Pilníkově 18. 6. 2012                                 Mgr. Ilona Skořepová, ředitelka školy

                                                          

 

Dokument ve formátu PDF je ke stažení zde.

Partneři školy:

evropský sociální fond ČR Evropská unie Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost MAS Království – Jestřebí hory, o.p.s. Leader Program rozvoje venkova Královehradecký kraj Certifikát projektu